← kaple (Nové Heřminovy) kaple sv. Jana Nepomuckého (Nové Holice) →
10527 kaple (márnice)

hřbitovní kaple
v 80. letech 20. století
na hřbitově

se sanktusníkem

Kaple byla čtvercová, se stanovou střechou a sanktusníkem. Stála na dnes zničeném hřbitově proti odbočce silnice do Milotic. - Jednalo se spíše o zvonici, možná márnici a sklad nářadí používaného při pohřbech. Neměla žádnou vnitřní výzdobu, jen holé zdivo. Zvon v kapli nebyl za 1. světové války na rozdíl od dvojice zvoniček ve vsi zrekvírován. Hřbitov se v roce 1963 z důvodu plánované přehrady přestal používat a byl zničen v 80. letech 20. století. Kaple byla při likvidaci hřbitova zbořena a zvon se ztratil. - Vedení obce rozhodlo o částečné obnově hřbitova a eventuálně i kaple; výsledek závisí na rozhodnutí o stavbě přehrady. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Nové Heřminovy.

Zdroj: Ing. Ludvík Drobný

• Miloslav Horník napsal 25.10.2017 15:20

Více informací v článku: DETAIL HŘBITOVA na http://www.noveherminovy.eu/detail-hrbitova/g-2475/prehravac=1&p1=68