← kaplička (Ruzyně) kaple Nejsvětější Trojice (Růžodol) →
10580 kaple sv. Antonína Paduánského

poutní kaple
ve vísce

s věží

Kaple byla postavena v roce 1802 a chodili k ní lidé z širokého okolí na pouti. Kaple stála přímo u hranice - u hraničního znaku 7/19 je na české straně hranice možno nalézt její trosky zarostlé vegetací. V květnu 1945 byla kaple poškozena opilými ruskými vojáky. Poté byla opravena, ale po vyhnání původních obyvatel nebyla již víska Růženec dosídlena. Kapli nařídil zlikvidovat tehdejší komunisty ovládaný Místní národní výbor v Bílé Vodě asi v roce 1960 nebo 1961, aby zabránil každoročním procesím směřujícím ke kapli na svátek jejího patrona sv. Antonína Paduánského (13. června). Řádovým sestrám, internovaným tehdy v klášteře v Bílé Vodě, se před demolicí podařilo z kaple zachránit sochu sv. Antonína Paduánského a obrazy křížové cesty. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p. - Víska Růženec je téměř zbořena, zůstal jeden dům (myslivna).

Zdroj: Zdeněk Šmída