← synagoga (Moravský Krumlov) kaple sv. Ducha (Moravský Lačnov) →
10678 kaple Panny Marie Bolestné

pravděpodobně koncem 70. let 20. století
na J konci vsi

Stála vedle domu č.p. 228 na ostrůvku mezi silnicemi, nyní je na jejím místě postavena garáž. - Kaple byla obdélná, s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou střechou. Vchod v průčelí byl zakončen stlačeným obloukem. - Kaple na dolním konci byla postavena v roce 1804 Jakobem Blodigem, majitelem usedlosti č.p. 175. Pro údržbu této kaple byl založen zvláštní fond, řečený „Hillerův“. Během stavby tzv. „Randa-domků“ (Cikánské uličky, též Slunečná ulice, Kolonka) a také průjezdní silnice v roce 1914 byla kaple z jižní strany částečně zbourána. V roce 1927 byla cesta a volný terén ze západní strany kaple urovnán, tím ale došlo i ke zvýšení terénu na východní straně. Protože z tohoto důvodu trpěla pak celá stavba i vnitřní vybavení velkou vlhkostí, počalo se uvažovat o stavbě nové kaple. Díky sbírkám a uspořádání divadelních představení se zdařilo opatřit významnou část potřebné sumy a kaple byla v roce 1929 nově postavena. Bez účinné pomoci a spoluúčasti všech na stavbě se podílejících řemeslníků, kteří velkou část prací a dopravních nákladů provedli a dodali zdarma, by se stavba nové kaple uskutečnit nemohla. Slavnostní posvěcení kaple se uskutečnilo dne 14.9.1930, kdy se tohoto úkolu ujal farář Hubert Zolper. Na oltáři byla mariánská socha představující Pannu Marii Bolestnou. Tato socha byla svého času vyřezána rodinou Gipfl z domu č.p. 182 a byla již součástí inventáře původní kaple. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Věra Tichá z Lačnova a Josef Tichý z Lačnova).