← kostel sv. Barbory (Rynoltice) márnice (Rynoltice) →

JV od kostela, v Čajkovského ulici

Dne 21.4.1969 požádal Ing. Stanislav Patočka, vedoucí technické přípravy investic podniku LIAZ (Liberecké automobilové závody), MěstNV v Jablonci nad Nisou o vydání demoličního výměru na kapli v Rýnovicích. Jako důvod uvedl rozhodnutí útvaru architektury a územního plánování ONV Jablonec nad Nisou, že kolem celého pozemku, na kterém bude postavena mateřská školka a jesle, má být postaven plot. Dne 7.5.1969 MěstNV Jablonec nad Nisou požádal LIAZ o doplnění dopisu ze dne 21.4.1969: předložení dokladů, že LIAZ je majitelem objektu a potvrzení kulturní správy ONV, že se nejedná o objekt chráněný památkovou péčí. Zdeňka Benešová z kulturní správy ONV ve svém vyjádření ze dne 15.5.1969 uvedla, že není námitek proti demolici objektu bývalé zvoničky, pravděpodobně později adaptované na požární zbrojnici, protože se jedná o stavebně mladý objekt bez jakékoli hodnoty památkové, který není ani dominantou. Dne 16.5.1969 Ing. Stanislav Patočka z LIAZ dodal MěstNV požadované vyjádření Kulturní správy ONV Jablonec nad Nisou a potvrzení o převedení stavební parcely na LIAZ MěstNV Jablonec nad Nisou hospodářskou smlouvou ze dne 12. a 17.6.1967. Dne 6.6.1969 Ing. Josef Podaný, vedoucí odboru VVH MěstNV Jablonec nad Nisou vydal rozhodnutí o demolici bývalé zvoničky. V rozhodnutí mimo jiné uvedl, že „…..kaplička v Rýnovicích, jak sešlostí, tak umístěním v areálu nově vybudovaného objektu jeslí a mateřské školy je hrubou závadou….“. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 228/1) patří firmě A. Raymond Jablonec, s.r.o. z Rýnovic, druhý (pozemková parcela č. 228/2) je v soukromém vlastnictví (Ing. Ivana Skrbková z Rýnovic a Petra Skrbková z Rýnovic).

Zdroj: Ing. Mgr. Ivana Řimnáčová, Magistrát města Jablonec nad Nisou