← kaplička sv. Kříže (Stráž pod Ralskem) kostel sv. Zikmunda (Stráž pod Ralskem) →
10976 kaple Korunování Panny Marie

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s trojúhelníkovým štítem nad průčelím, s trojboce uzavřeným presbytářem a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem nad presbytářem. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle. Po stranách kaple bylo po jednom pravoúhle zakončeném okně. - Popis kaple z doby před rokem 1945: "Střecha je nově pokryta břidlicovou krytinou, vyměněna okna a byl proveden nový nátěr venkovních i vnitřních stěn. Vstup do kaple je situován jihovýchodně. Dveře jsou dřevěné, zasazené do kamenného rámu, který je kryt šindelem. Kaple je 9 loktů (1 loket = 59,3 cm) dlouhá a 7 loktů široká se zvonem ve dřevěné věžičce. Oltářní obraz malovaný na plátně v černém dřevěném rámu znázorňuje korunovaci Panny Marie. Vpravo vedle oltáře stojí socha Svatého Antonína a vlevo socha Svatého Augustina. Na pravé stěně visí velký obraz s nápisem „Magnificent sanctitate v Exod.15.8". Vlevo je latinský nápis, který nelze přečíst. Na oltáři pod obrazem se nalézá červená dřevěná vitrínka s nápisem P.F. 1752 se soškou z vosku představující Pannu Marii. Kaple dále obsahuje čtyři malé obrázky, které prezentují čtyři učitele církve a další dva obrázky; na jednom z nich je Josef a na druhém Marie s děťátkem. V kapličce se také nachází deset zrcadlových obrázků, dva velké, dva malé svícny a cínová křtitelnice. K dispozici je oltářní tkanina z bílého plátna, jedna z tištěného plátna modrá a jedna tkanina s potiskem, červeně lemovaná. Vše v dobrém stavu." - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Romana a Roman Průškovi z České Lípy). - Ves Stráž u České Lípy je téměř zbořena; zůstaly čtyři původní domy a pár chat.