10980 dvojice kapliček

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

kaplička
Z od vsi

Zůstaly jen zbytky obvodového zdiva (cca 1,8 x 2,2 m) zasypané troskami. - Kaplička byla obdélná, se sedlovou střechou a polokruhově zakončenou nikou. - Podle pamětníků patřila kaplička ke čtrnácti poutním, nejspíš mariánským kapličkám lemujícím cestu ze Zákup do Horní Police. - Na fotografiích je patrné, že je ke kapličce zezadu přistavěna jiná kaplička stojící níže ve svahu. Níže postavená kaplička byla původní, měla pocházet někdy z konce 18.století, při stavbě železnice ale byla cesta přesunuta za tuto kapličku a někdy později byla k zadní straně kapličky přistavěna její kopie - "dvojče", jež ale bylo otočeno směrem k cestě. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kapličky stály, patří firmě Agrome, s.r.o. z Horní Police.

Zdroj: Tomáš Cejp

• Tomáš Cejp napsal 06.10.2020 23:39

Podle pamětníků patřila tahle výklenková kaple ke čtrnácti poutním, nejspíš mariánským, ze Zákup do Horní Police. Na obrázku je vidět, že se opírá o jinou kapli, která je podstatně níže ve svahu. Ta nižší má být originální někdy z konce 18.století, při stavbě železnice ale přesunuli cestu kapli "za záda", neznámo kdy byla postavena její kopie - dvojče "k Ivanovi (Baštovi) čelem".

Moc děkuji za fotografie a informace - doplnil jsem.