← kaple Panny Marie (Mokrá) kaplička Panny Marie Kájovské (Mokré) →
11037 kaple sv. Floriána

(starší), 1858 - 8.3.1859 (posvěcení)
na S břehu návesního rybníka

s věží

Velká obdélná kaple s trojboce uzavřeným presbytářem byla krytá šindelovou valbovou střechou. Před západním průčelím stála představěná mohutná hranolová věž s obdélným vchodem zakončená stanovou střechou se čtvercovou sloupkovou zvoničkou s cibulovou bání. Podélné stěny lodi byly prolomeny dvojicí obdélných, segmentem zakončených oken. Vnější stěny byly členěny lizénovými rámci. Vnitřní prostor byl plochostropý s iluzivní malbou na stropě. Vnitřní stěny byly rovněž doplněny iluzivní architektonickou výmalbou. Vnitřní zařízení tvořil původně oltář Panny Marie z hory Karmel, zničený požárem v roce 1873. Poté byl na oltáři umístěn obraz sv. Floriána, patrona hasičů. - Obecní kaple byla postavena na místě starší kaple na památku velkého požáru, který byl dne 5.8.1831 způsoben bleskem. Kaple stála na severním břehu návesního rybníka před usedlostí č.p. 9. Slavnostní posvěcení kaple proběhlo dne 8.3.1859. Roku 1873 však kaple vyhořela a následně musela být opravena. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemková parcela č. 1294/3 a stavební parcela č. 55) patří obci Čichalov.