← kostel sv. Jiří (Tikovice) kaple (Tis u Blatna) →

(gotická), 1920
na S břehu návesního rybníka

se sanktusníkem

Obdélná kaple s menším, polokruhově zakončeným presbytářem, krytá sedlovou, nad závěrem zaoblenou střechou s otevřenou hranolovou sloupkovou zvoničkou s jehlancovou stříškou nad průčelím. Vstupní průčelí s obdélným vchodem s reliéfem křížem v nadpraží završeno trojúhelníkovým štítem s úzkým, polokruhově zakončeným okénkem v ose. Podélné stěny prolomeny dvojicí obdélných, polokruhově zakončených oken. Vnější stěny členěny lizénovými rámci. Vnitřní zařízení tvořil oltář, barokní kazatelna z doby kolem roku 1700 a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1825. - Původní gotická obecní kaple zbarokizována v 17. století. Pro špatný stav byla zbořena a na jejím místě byla v roce 1920 postavena kaple nová. - V roce 1953 byla ves Tis u Luk zabrána do nově vzniklého vojenského újezdu Hradiště. Ještě v roce 1956 kaple stála a měla i střechu, v roce 1962 již byla zbořená. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála (pozemková parcela č. 484 v k.ú. Bražec u Těšetic), patří obci Bražec. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž kaple stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí nově vzniklé obce Bražec.