← kaple (Křenov) kaplička (Křenov) →
11067 kaple sv. Kříže spojená s hrobkou

kaple (hrobka)
S od vsi, v blízkosti hájovny Mazák

středně velká

Novogotická kaple byla čtvercového, uvnitř s okoseného půdorysu, nahoře měla cimbuří. Vstupovalo se širokým profilovaným portálem v lomeném oblouku, uzavřeným pouze mříží. Na průčelí byly nahoře vlevo znak schwarzenberský, nahoře vpravo pak znak lichtenštejnský. Uvnitř byla žebrová hvězdicová klenba otevřená shora světlíkem. Uprostřed na podstavci spočívala až do roku 1873 rakvička s ostatky; v tomto roce byla rakvička převezena do rodinné hrobky Schwarzenbergů v Třeboni. Kaple byla situována v přírodě podle vzoru mauzoleí obvyklých v té době v Anglii a vedla sem jediná cesta ze zámeckého parku. - Kaple byla postavena v roce 1841 podle návrhu Franze Beera (jednoho z autoru novogotické přestavby zámku v Hluboké nad Vltavou) pro uložení ostatků dvouletého prince Waltera Prospera ze Schwarzenbergu, třetího dítěte knížete Jana Adolfa II. a kněžny Eleonory rozené z Lichtenštejnu, který zemřel ve Vídni roku 1841 jako dvouletý. Nazývána také Walterova hrobka (Waltersruhe). - Patřila majitelům zámku Červený Dvůr. - Po roce 1948 přešla kaple s hrobkou do správy státních lesů; ty se jí na začátku 60. let 20. století pokusily zbavit a převést ji na jiný subjekt. Když se jim to nepodařilo, požádaly o zrušení památkové ochrany kaple, aby ji bylo možno zbořit. Ministerstvo kultury ČSSR zrušilo památkovou ochranu kaple dne 22.12.1962. Následně dne 1.2.1963 vydal odbor výstavby Okresního národního výboru v Českém Krumlově na kapli demoliční výměr, podle kterého měla být zbořena do konce roku 1963. Ke zboření kaple ale tehdy nedošlo. Okresní konzervátor památkové péče v Českém Krumlově František Navrátil navrhl dne 12.5.1966 na jednání Okresního aktivu státní památkové péče, aby z kaple vzniklo obytné stavení pro správce zahrady kolem zámku v Červeném dvoře. Tento návrh však nebyl vzat v potaz a odbor výstavby Okresního národního výboru v Českém Krumlově na žádost Jihočeských státních lesů, které kapli označily za starý objekt neupotřebitelný pro provoz lesního závodu, vydal dne 15.9.1966 na kapli nový demoliční výměr. Tentokrát už státní lesy postupovaly bleskově - dne 17.9.1966 byla provedena demontáž dveří kaple a kříže nad průčelím. O dva dny později, dne 19.9.1966, bylo do kaple navrtáno 21 děr a pomocí 20 kg perunitu byla odstřelena klenba kaple. Po odstřelu se kromě klenby zřítila i přední stěna kaple, zadní stěna se pouze vychýlila a musela být stržena ručně. Levá a pravá stěna kaple zůstaly stál a byly pak v listopadu 1966 strženy pomocí lana, materiál si rozebrali místní obyvatelé. Celkovou cenu za demolici vyčíslily Jihočeské státní lesy na 72.010,66 Kč. Dne 28.12.1974 poslaly Jihočeské státní lesy, Lesní závod Český Krumlov, žádost na Krajské středisko památkové péče a ochrany přírody (KSPPOP) v Českých Budějovicích, zda by v rámci rekonstrukce lesní cesty probíhající kolem kaple mohly odstranit zbytky základů kaple. Následně dne 28.1.1975 napsal ředitel Lesního závodu Český Krumlov na Lesní zprávu Chvalšiny, že podle sdělení KSPPOP se jedná o bývalou lesní kapli s tím, že tento objekt nebyl nikdy zařazen do seznamu nemovitých kulturních památek (!) a není proto námitek proti likvidaci zbytků kamenných základů a zbytků kaple. Po této likvidaci zůstala na místě až do roku 2010 mohutná hromada cihel. V roce 2010 bylo místo kaple pietně upraveno péčí Lesů ČR, s.p. Kamenné architektonické články, nalezené při úpravě tohoto místa, byly umístěny na naučné stezce v blízkém parku zámku Červený dvůr, u zastavení stezky č. 7. - Kaple stála na dvojici parcel; jedna (pozemková parcela č. 928/3) patří Lesům ČR, s.p., druhá (pozemková parcela č. 1701/1) obci Kájov.

Zdroj: Václav Blahout