← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Kšice) kaple Panny Marie Pomocné (Ktiš) →

JV od vsi vzdálenější

středně velká, se zděnou zvoničkou

Kaple byla obdélná, s trojbokým závěrem. Po stranách měla po jednou okně. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově, v trojúhelníkové štítu nad vchodem bylo kruhové okénko. Nad průčelím byla zděná zvonička. - Nazývána Baurnhanslova kaple. - Původní kaple, jež je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1827, stála několik metrů západněji na souřadnicích: 48.911314, 14.140210. - Kaple byla zařazena mezi objekty, jež měly být zbořeny v rámci demoliční akce, při níž jednotky Ministerstva vnitra ČSR na přelomu jara a léta 1959 likvidovaly opuštěné nemovitosti v bývalých Sudetech. V soupisu nemovitostí určených k demolici v katastrálním území Ktiš byla uvedena pod položkou č. 3 jako kaplička s krovem a taškovou krytinou, pro účely demolice byl objem jejího zdiva spočítán na 15 krychlových metrů. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1421) patří obci Ktiš, druhý (pozemková parcela č. 636) je v soukromém vlastnictví (Jan Šimek z Prachatic).

Zdroj: Státní okresní archiv Prachatice