← synagoga (Velká Bukovina) kaple (Velká Černoc) →

hraniční pásmo

Kaple stála u dnešního parkoviště. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Dne 23.12.1955 informoval vedoucí odboru pro vnitřní věci Okresního národního výboru v Kaplicích František Drnek vedení příhraničních obcí, že podle sdělení Krajského národního výboru v Českých Budějovicích má být v roce 1956 přikročeno k provádění demolic "zchátralých a již neupotřebitelných budov v hraničním pásmu." Vyzval proto vedení jednotlivých k obcí k "vypracování přehledu objektů, které hyzdí obce a osady a které do budoucna již nejsou schopny jakékoli úpravy." V odpovědi na tuto výzvu vypracoval Místní národní výbor ve Studánkách dne 18.1.1956 seznam domů určených k demolici, mezi nimiž byla i kaple v Bystré. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě PPM 68, s.r.o. ze Studánek. - Ves Bystrá je zcela zbořena. Na místě vsi jsou postaveny budovy restaurace a obchodu.