← kaple Navštívení Panny Marie (Mnichová) hrobnický domek s márnicí a vozovnou pohřebního vozu (Mnichovo Hradiště) →

798924
1945–1989
někdy mezi 5.10 a 17.11.1957
v Z části vsi

V letech 1957 - 1958 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice nemovitostí v tzv. hraničním pásmu podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen Josef Mikula z Kaplic 78 s pomocníky. Podle smlouvy uzavřené dne 30.9.1957 mezi Okresním národním výborem v Kaplici, odborem vnitřních věcí a Josefem Mikulou měl pan Mikula s pomocníky zbourat kapli, dům č.p. 20 a objekt pod č.p. 20 v Mnichovicích, s celkovým objemem zdiva 741,32 krychlových metrů za odměnu 6.264,15 Kč s tím, že práce budou dokončeny do dne 25.11.1957. Samotná kaple měla podle záznamu pořízeného dne 29.9.1957 obdélný půdorys o rozměrech 4 x 8 m, zdivo bylo vysoké 3,2 m, se stěnami silnými 0,9 m. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 69,12 krychlových metrů. Dne 18.11.1957 potvrdil odbor pro výstavbu Okresního národního výboru v Kaplici, že všechny objekty dle uzavřené smlouvy byly zbořeny. Podle připojeného zápisu ze dne 18.11.1957 bylo s bouráním objektů započato dne 5.10.1957 a dokončeno bylo dne 17.11.1957. Po celou dobu se na bourání podílelo 5 lidí. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Luboš Kubeček z Loučovic). - Ze vsi Mnichovice zůstaly pouze dva domy.