kaple (Krásná Studánka) →

se sanktusníkem

Zůstala jen hromada trosek z velkých kamenů, z trosek roste javor. - Kaple byla obdélná s polokruhově zakončeným presbytářem. Střecha byla sedlová, vzadu půlkuželová, sanktusník byl posunutý k přednímu štítu. Po stranách měla kaple po jednom malém okénku. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen Jaroslav Kubeš z Horního Dvořiště č.p. 41 s pomocníky. Podle smlouvy uzavřené dne 15.7.1956 mezi Okresním národním výborem v Kaplici, odborem vnitřních věcí a Jaroslavem Kubešem měl pan Kubeš s pomocníky zbourat kapli a domy č.p. 1, 2 a 3 v Krásných Polích, s celkovým objemem zdiva 1.306,76 krychlových metrů za odměnu 10.454,08 Kč s tím, že práce budou dokončeny do dne 18.8.1956. Samotná kaple měla podle přiloženého plánku obdélný půdorys s polokruhově zakončeným presbytářem o rozměrech 4 x 6 m, zdivo bez štítů bylo vysoké 2,5 m, se stěnami silnými 0,9 m. Nad předním průčelím měla kaple trojúhelníkový štít vysoký 2 m a silný 0,5 m. Střecha byla sedlová, v zadní části zvalbená. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 58,6 krychlových metrů. Dne 15.8.1956 potvrdil odbor pro výstavbu Okresního národního výboru v Kaplici, že všechny objekty dle uzavřené smlouvy byly zbořeny. Podle připojeného zápisu ze dne 17.8.1956 bylo s bouráním objektů započato dne 16.7.1956 a dokončeno bylo dne 12.8.1956. Po celou dobu se na bourání podílelo 6 lidí. - Původní kaple ve vsi, jež je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1826, stála cca 70 m na jihozápad od nové kaple. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Loučovice. - Ves Krásná Pole je zcela zbořena, kolem jsou pastviny.