kaple (Krbice) →

JJZ od Kravího dvora, u silnice Vyšší Brod - Hrudkov.

Zčásti zbořena, zachováno je obdélné obvodové zdivo (2,05 x 2 m) do výše: oba přední rohy cca 0,8 m, levý zadní roh cca 1 m, pravý zadní roh cca 1,6 m. Zdivo bylo v roce 2014 vykopáno z trosek. Odstraněn je padlý strom, který několik let ležel těsně vedle torza kaple. - Kaple byla otevřená, vpředu měla dva toskánské sloupky, vzadu dva polosloupky, v zadní stěně ve výklenku uzavřeném mřížkou byl obraz Panny Marie. Střecha byla kryta eternitem. - Kaple po roce 1948 zchátrala, v 80. letech 20. století pak jeden vyšebrodský občan ukradl kamenné sloupky a použil je na stavbu krbu ve svém rekreačním objektu; z kaple se tak stala ruina. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1827. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Aleš Zdeněk z Vyššího Brodu).

Zdroj: Václav Marek