← kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (Fabrovy Chalupy) kaple (Falkenhain) →

Torzální (známka 500) zděné kaple

při cestě na vrchol Homole, J od domu č.p. 9

Zůstala část původního zdiva kaple porostlá smrky. - Kaple stála na pěkném vyhlídkovém místě (nyní již částečně zarostlém) při cestě na vrchol Homole. - Byla čtvercová se stanovou střechou, vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle. Uvnitř byl malý oltářík se soškou Panny Marie a šesti ze dřeva vyřezanými apoštoly. O květinovou výzdobu v zimním čase se starali místní usedlíci. Dlouhá ovesná lata byla svázána v nádhernou kytici, každé jednotlivé zrno bylo navíc pečlivě obaleno barevným staniolem, takže se ve váze, vydlabané z dřevěného špalíku, oslnivě blyštil. Špalík, zdobený ještě krepovým papírem, byl natolik stabilní, že ani vítr a sníh, které do kaple přece jen pronikly, nemohly kytici porazit. I za sedátka sloužily v kapli dva větší dřevěné špalky, přes které bylo přibito prkno. - Kapli nechali postavit manželé Hermine a Ludwig Wohlovi na svém pozemku u odbočky ke svému domu č.p. 9 (tzv. Ludwigen haus). Ti učinili při narození své prvé dcery Marie slib, že vedle svého domu zřídí mariánskou kapli; šlo tedy o domácí kapli rodiny Wohlovy, k níž se ale chodili pomodlit i další obyvatelé osady. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Národního parku Šumava.