← kaplička (Filipov) kaple (Flusárna) →

(19. století), nová 2022
původní asi 1952
v JZ části vsi, u silnice

Má novou šindelovou střechu. V oknech a dveřích jsou jen kované kovové mříže. Zavřená, zařízená. Má novou podlahu. Kolem je nově uděláno odvodnění. Nově jsou odstraněny náletové dřeviny z okolí místa kaple. - Kaple byla postavena v roce 2022 v původní podobě asi 5 m od místa původní kaple. - Původní kaple měla čtvercový půdorys (cca 4,5 x 4,5 m), vysoká byla cca 3 m, se sedlovou střechou bez sanktusníku. - Původní kapli postavili majitelé Kortusova statku, který stál pod kaplí. Spolu se statkem byla kaple zbořena asi v roce 1952. Obnovu kaple po roce 1989 několik let blokovalo negativní stanovisko Správy Národního parku Šumava. - Pozemek s kaplí patří obci Modrava; ve dnech 23. - 24.9.2017 odkryli dobrovolníci v čele se starostou Modravy Ing. Antonínem Schubertem část základů kaple. V roce 2022 pak obec Modrava zorganizovala a zaplatila obnovu kaple podle dochovaných fotografií a vzpomínek pamětnice, která kolem kaple chodila z Filipovy Huti do školy v Modravě. Nová kaple byla postavena na místě cca o 5 m dále od silnice, než stála kaple původní. - Obnovená kaple byla slavnostně posvěcena dne 9.6.2023 a zasvěcena sv. Janu Nepomuckému, patronovi vod (původní zasvěcení se nepodařilo dohledat).