← kaplička (Výčapy) kaple sv. Čeňka (Vyhnánov) →
11354 kaple sv. Vojtěcha

Opravené (známka 95) dřevěné kaple

v lese, S od vísky

středně velká

Má novou šindelovou střechu. Zavřená, na oknech jsou okenice. Před kaplí je postaven dřevěný kříž na kamenném soklu. - Kaple původně stála v lese JV od nynější lokality (souřadnice původní kaple jsou 49.416923 a 12.80709 na stavební parcele č. 440), byla vystavěna roku 1872 za obnos 162 zlatých a 88 krejcarů měšťanem Jiřím Kohoutem. Stávala v rokli poblíž pramene vody pod hotelem Výhledy. Byla rovněž známa jako kaplička sv. Vojtěcha v Dolíku a docházeli sem častou poutníci pro vodu ze zázračného pramene Vojtěšky, která měla být lékem na nejrůznější neduhy. V minulosti se k ní konaly poutě z okolních vesnic podobně jako u Dobré Vody v Draženově a kaple byla pečlivě opravována. Kapli rád navštěvoval klenečský rodák, spisovatel Jindřich Šimon Baar. - Kaple byla po roce 1948 zničena, zbyla jen kamenná podezdívka; ta byla přenesena do nové lokality (na původním místě nebylo možno kapli obnovit kvůli ochrannému hygienickému pásmu pramene) a na ní byla postavena replika původní kaple. - Poblíž nové lokality kaple stávala stoupa na drcení křemene zvaná Puch. - Pozemek s kaplí patří městysu Klenčí pod Čerchovem. - Obnovu kaple zorganizoval v letech 2011 - 2013 spolek "Okrašlovací a sportovní sdružení Český les". - Kaple byla po obnově slavnostně posvěcena dne 26.4.2014.

Zdroj: Ing. arch. Karel Kuča