11374 kaple sv. Prokopa

JV od města, při silnici do Otova před železničním přejezdem

neobvyklá, čtvercového půdorysu

Má novou střechu, ozdobné mřížové dveře, prázdná. Upraveno i okolí kaple. Proti původní kapli chybí vyklenutí zdiva nad vchodem. - Postavena v roce 1830 Annou Küttnerovou jako jednoduchá zděná stavba při křižovatce cest z Poběžovic do Otova a ze Šitboře do Zámělíče (tato cesta dnes zanikla). - Kolem roku 1900 byla údajně opravena (pokryta novou střechou). Po 2. světové válce nebyla udržována, chátrala a před rokem 1970 byla vandaly zničena. Zůstaly jen zbytky zdí zasypané sutinami a zarostlé náletovými dřevinami. S myšlenkou na obnovu kaple přišli členové občanského sdružení Dobrohost-Poběžovice J. Böhm a J. Paul již při jeho ustavení v roce 2006. V roce 2009 začali dávat dohromady potřebné podklady k žádosti o některou z dotací, nebyl však k dispozici potřebný snímek současného stavu stavby. Proto bylo třeba odkrýt zbytky stavby. V březnu 2011 byl odkryt celý prostor stavby. V květnu 2011 byly odkryty stěny kaple a bylo zjištěno, že jsou ve velmi špatném stavu. Pouze na podlaze zůstala zachována původní nepoškozená barevná dlažba, podle charakteru dlaždic odhadnutá na polovinu 19. století. V dubnu 2012 bylo vymýceno křoví a začalo se se zpevňováním a dostavbou odkrytých zdí. V květnu 2012 byly vyspraveny základy kaple původním materiálem, většinou kameny. Do konce května 2012 dosáhla výška stěn kaple 1,4 m (vyšší části zdí z cihel posloužily v 60. letech 20. století na stavbu jedné místní garáže). Na jaře 2014 vlastník stavby, město Poběžovice, rozhodl o převzetí stavby s tím, že město svými prostředky a pracovníky zajistí zednické práce a úpravu okolí, občanské sdružení potom krov a střechu, dveře s mříží a vnitřní vybavení. V červnu 2014 byly dostavěny zdi pod vedením zednického mistra J. Bendy, takže koncem června bylo možno omítnout hotovou stavbu. U firmy ZAKO vznikla konstrukce krovu a zastřešení, truhlář pan Horešovský v Novém Kramolíně zhotovil vchodové dveře, v dílnách JEZLu u pana Buchbergera ukovali ochrannou mříž pro vchod, z dílny pana Chvala pochází kříž na vrchol kaple, pan Vorel zhotovil oltář. V srpnu a v září 2014 pak následovaly dokončovací práce, úpravy okolí a vnitřní vybavení. Zde je nutné upozornit na originální obraz sv. Prokopa, jehož autorem je Václav Cvachovec z Poběžovic. – Kaple byla vysvěcena v předvečer státního svátku 27.9.2014. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek s kaplí patří městu Poběžovice.