11377 kaple zvaná Binhackova

Torzální (známka 500) zděné kaple

V od vsi, v lese, při cestě do Závisti

středně velká

Obdélné obvodové zdivo (3,35 x 4,1 m) je obnoveno do výšky cca 0,2 - 0,3 m. Uprostřed zbytků kaple postavena nová kamenná kaplička, vedle nová lavička. – Kaple byla vystavěna mezi léty 1708 – 1719. K jejímu založení se vztahují dvě pověsti. Podle první verze šel jeden mutěnínský soused do Bavor a v hlubokých hraničních lesích zabloudil. Za noci klopýtal lesem a modlil se k Panně Marii, aby jej posílila a ukázala mu cestu z lesa. Nakonec za svítání našel cestu a z vděčnosti tu nechal postavit malou kapli. Druhá verze pověsti je zcela adresná. Jedná se o příběh, který se v lesích okolo kaple mohl skutečně odehrát. Služebník mutěnínského panství Antonín Binhack ze Steinlohe vybíral jednou pro vrchnost po vsích určené poplatky. Strávil tím celý den a při zpáteční cestě jej v hlubokém lese zastihla noc. Když došel do míst dnešní kaple, třikrát na něj ze tmy lesa kdosi vystřelil. Volal proto o pomoc Pannu Marii a slíbil, že vyvázne-li živ, vystaví zde kapli. Výstřely ustaly, lupič schovaný v temnotě lesa zřejmě vystřílel všechen prach. Binhack, který vyvázl se zdravou kůží, svému slibu dostál a kapli na opuštěném místě skutečně vystavěl. Po roce 1945 byla kaple zbořena. Původně se jednalo o dřevěný objekt, kamennou stavbu tu nechal z vděčnosti vystavět sklářský tovaryš Bayer z Františkovy Studánky, protože jej neusmrtil neuvážený výstřel z pušky skláře Webera. - V roce 1997 byl odkryt základ kaple a zdivo bylo zakonzervováno. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p. - Ve vsi Horní Huť zůstal jen polovyvrácený sokl od kříže. Ves Horní Huť je zbořená, zůstaly jen tři domy (z toho jeden původní) v rámci opuštěné roty Pohraniční stráže (střechy v pořádku, ale okna rozbitá). Okolí vsi není zemědělsky využíváno, většinou je porostlé náletovými dřevinami, v jihozápadní části je zalesněno.

Zdroj: Zdeněk Procházka: Putování po zaniklých místech Českého lesa