← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Kynšperk nad Ohří) synagoga (Kynšperk nad Ohří) →
11410 kostel sv. Voršily

V od kostela

Kostel stál v lese na plošině nad rybníkem; jsou zde velké stromy, mezi dvěma velkými stromy jsou zbytky soklu sochy shozené v 50. letech 20. století do rybníka (ten je v horní polovině zanesený a zarostlý stromy). - Kostel byl obdélná stavba s odsazeným presbytářem a sakristií. Průčelí bylo členěno čtyřmi pilastry do tří polí a prolomeno pěti nízkými, obloukem zaklenutými okny. V ose průčelí byl umístěn pravoúhlý portál a nad ním deska s erbem Metternichů. Nad presbytářem byla drobná sanktusová věžička. - Původní kaple sv. Voršily (Uršuly) byla založena zásluhou dvou měšťanů v roce 1490. Spravována byla řádem Křížovníků s červenou hvězdou, který byl i patronem farního kostela. V roce 1685 hrabě Dietrich Adolf Metternich - Wineburg s manželkou Lucií přestavěli starou kapli na kostel a v jeho sousedství zřídili špitál. V interiéru kostela byla zřízena rodinná hrobka Metternichů. K jižní stěně kostela přiléhala téměř čtyřicet metrů dlouhá budova špitálu, členěná pilastry, s jedenácti okenními osami a pravoúhlým portálem. V 70. letech 18. století výrazně narušil statiku kostela Jan Jiří Felix Lutz ze Stahlenberka, který nechal pod kostelem razit chodby. Kostel musel být zpevněn přizděným pilířem. 29. června 1876 udeřil do objektu blesk a celý areál shořel. Ostatky hraběte D. A. Metternicha a jeho manželky byly převezeny do rodinné hrobky v Plasích a zbytky obvodových zdí byly strženy v letech 1882 - 1883. - Kostel je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Lesům ČR, s.p.