← kaplička sv. Josefa (Nynkov) synagoga (Nýřany) →

konec 90. let 20. století
na kopci u vodojemu J od města

Kaple stála u bývalého obecního vodojemu. - Byla obdélná (cca 2,4 x 1,1 m), se sedlovou střechou. Vchod v průčelí byl zakončen stlačeným obloukem, nad ním byla malá nika. - Kaple byla postavena na přelomu 19. a 20. století řezníkem a hostinským Vránkem, proto byla nazývána Vránkova kaple. Zbořena byla pro zchátralost na konci 90. let 20. století. - Bývalý nýřanský kronikář Václav Šindelář ji nazývá kaplí nad Výhledy a uvádí pověst, podle níž jednou vedl nýřanský hostinský a řezník Vránek zakoupenou jalovici z Úherců do Nýřan. Před Nýřany se z neznámých příčin jalovice splašila a v prudkém běhu táhla řezníka ke stráni kamenného lomu. Řezníkovi se podařilo ji strhnout zpět až na samém okraji lomu a zachránil si tak život. Na paměť této události zde nechal postavit kapli.- Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Nýřany.