11520 kaple Nanebevzetí Panny Marie

v polovině 19. století
ve V části návsi

se sanktusníkem

Kaple byla čtvercová (cca 3 x 3 m), vysoká 3,6 m, se stanovou střechou a sanktusníkem. Na její zadní stěně byl umístěn pomník padlým z 1. světové války; ten byl po demolici kaple přemístěn do dolní části návsi. - Kaple byla postavena v polovině 19. století na místě dosavadní zvoničky se zvonem sv. Václava. Kaple hrála důležitou roli při velikonočních obchůzkách, kdy chlapci po obejití celé vsi za hlasitého řehtání třikrát obešli kapli, pak vešli dovnitř a zda se pomodlili před obrázkem Madony, který byl v kapli zavěšen. Tento rituál byl dodržován až do 2. světové války. Za 2. světové války byl z kaple zrekvírován zvon. V roce 1960 byla kaple zbořena se zdůvodněním, že brání výhledu na křižovatce; obraz Madony z jejího interiéru byl spálen ("Mařena L. s ním zatopila v kamnech"). Po roce 1989 zvažovalo nové vedení obce obnovu kaple v původní podobě, ne však na původním místě, ale uprostřed návsi; nakonec bylo rozhodnuto kapli neobnovovat. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1735/8) patří Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje, druhý (pozemková parcela č. 1706/15) patří obci Žilov.