← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Židovice) kaplička (Žihle) →
11546 kaple Bičovaného Krista z Wiesu

na SV okraji bývalého města

Kapli nechal na vlastní náklady postavit žihelský měšťan a kameník Jacob Tschyschka jako vyjádření díků za své vyléčení ze dny. Kaple byla posvěcena v roce 1767 tehdejším farářem Tadeášem Sieglem a při té příležitosti do ní byla přenesena socha ze zdejšího kostela. Kaple byla opatřena fundací 10 zlatých měšťanem Johannem Possoltem z č.p. 3 a dalšími fundacemi. V kapli se konaly bohoslužby. Zasvěcení kaple je odvozeno od kostela Bičování Krista z Wiesu na Chebsku. Kaple byla zbořena kolem roku 1970, protože komunisté plánovali postavit v její blízkosti panelový dům. Do konce 80. let 20. století ale stačili udělat jen základy, na kterých byl po roce 1989 postaven domov důchodců. Parkoviště na místě kaple bylo postaveno až po roce 2000. - Kaple stála u křižovatky dvou polních cest, nyní je na jejím místě okraj parkoviště blízko novostavby domova důchodců. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1670) patří firmě Bio Top s.r.o. z Českých Budějovic, druhý (pozemková parcela č. 1871) patří obci Žihle.

Zdroj: Luděk Krčmář