← kaple (Hodousice) kaplička (Hodoviz) →

Torzální (známka 500) zděné kaple

SSZ od vsi, u silnice do Vladměřic

Zůstalo jen obdélné obvodové zdivo (2,5 x 2,8 m) do výše max. 1 m (zachována je západní a částečně severní a jižní stěna). Zřetelný je západní líc zdiva, zbytek zdiva vystupuje již jen v reliktech. Zbytky zdiva jsou zasypané troskami. Odstraněny byly křoviny v okolí kaple, znovu však začínají trosky zarůstat. Kameny ze zdiva kaple se nacházejí i na okraji nedalekého lesa. - Nedaleko kaple byla kasárna, kapli poničili vojáci z těchto kasáren. - V soupise památek z 50. let 20. století je stav kaple popsán následovně: Rozpadající se kaplička, z níž zůstaly jen holé kamenné zdi, vnitřek je klenutý, omítka opadaná, střecha břidličná, plně rozpadlá. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s torzem kaple patří obci Hvozd. - Asi 10 m od kaple stojí při silnici jednoduchý dřevěný kříž.

Zdroj: Adéla Kožíšková - Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici