← bývalá kaple sv. Josefa (Tištín) kaplička (Tlestky) →

Zaniklé (známka 600) hrázděné kaple

1885 (posvěcena v prosinci 1885)
před domem č.p. 10, u silnice na Lozu

se sanktusníkem

Kaple na obdélném půdorysu stála vedle nepříliš velké lípy. - Základ byl zděný z lomového kamene, zdivo bylo hrázděné - nosná konstrukce byla z trámů, výplňové zdivo bylo smíšené (cihly a kámen). Do kaple se vstupovalo po dvou předložených stupních z kamene. Kaple měla obdélný vchod, dveře dřevěné do tesařské zárubně, dvě kruhová, nezasklená okénka v jižní a severní stěně, složená vždy ze dvou pískovcových segmentů zazděných proti sobě. V interiéru při západní stěně byla vyzděná mensa. Strop kaple byl plochý, podbíjený rákosem, omítka byla štuková. Jednoduchý krov s nástavbou dřevěné, poměrně vysoké zvonice. Zvon byl krytý stanovou stříškou. Sedlová střecha byla krytá eternitem, původně asi šindelem. Vnější i vnitřní omítky byly vápenné, štukové, podlaha byla cihelná do písku. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Horní Bělá.

Zdroj: Adéla Kožíšková - Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici