← kaple (Oldřichov) hrobka rodin Neuhäuser a Berger (Oldřichov v Hájích) →
11954 kaple sv. Antonína Paduánského

50. léta 20. století
s věží

Velká kaple s valbovou střechou a zděnou věží nad průčelím. - Podle vzpomínek pana Zbyňka Havla byla kaple zbořena (v nočních hodinách) asi koncem 50. let 20. století buldozerem sovětské výroby patřícím firmě Stavby silnic a železnic. Záminkou ke zničení kaple bylo rozšiřování silnice, do které ale půdorys kaple ani po rozšíření silnice nezasahoval. Kaple byla až do svého zničení uvnitř vzorně udržována paní Schnejdrovou, která po zničení kaple a smrti svého muže odešla do Německa. Následně po zničení kaple byla ukradena blízká kamenná kašna vytesaná z jednoho kusu kamene; jednoho dne přijel jeřáb a kašna zmizela (dnes je na jejím místě betonová skruž). Podle vyprávění babičky pana Havla byla blízko kašny hospoda a u kašny se napájeli koně. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Jeníkov.

Zdroj: Zbyněk Havel