kaple Nejsvětější Trojice (Horní Žitná) →
11967 kaple sv. Václava

ve vsi, u hlavní silnice

s věží

Kaple byla velká obdélná stavba krytá sedlovou střechou. Nad vstupním průčelím s polokruhově zakončeným vchodem a kruhovým okénkem v ose se tyčila hranolová věž s polokruhově zakončenými okny a kruhovými okénky, zakončená jehlancovou střechou. Na boční stranách měla kaple po dvou polokruhově zakončených oknech. Vnitřní zařízení kaple tvořil bíle natřený, dřevěný raně barokní oltář z 2. poloviny 17. století, s rudě mramorovaným kladím. Uprostřed oltáře byl moderní obraz sv. Václava. Po stranách obrazu byly na podstavcích a vyložených volutách korintské sloupy, zdobené v dolní třetině hlavičkami andílků, v horní části šroubovitě točené a ovinuté révou a dva pilastry téhož řádu, na nichž byla upevněna řezaná křídla z akantových rozvilin. Těžkopádná, oblomená římsa nesla nástavec s novým obrazem Nejsvětější Trojice. Po stranách stály osmiboké korintské pilastry na podstavcích. V kapli stávalo také několik lavic. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Ostrov.