židovský hřbitov (Hroznětín) →
11975 Salerova kaple

Torzální (známka 500) zděné kaple

západněji položená z dvojice kaplí SV od města

Zůstaly jen zbytky obdélného obvodového zdiva (1,8 x 2,2 m) u staré lípy. V roce 2015 nechalo město Merklín postavit u trosek kaple kříž. - Byla postavena v 18. století na rozcestí pod starou lípou při staré cestě do Merklína. - Jednalo se o barokní, obdélnou stavbu s trojúhelníkovým štítem nad průčelím s křížem na vrcholu. Střecha byla sedlová, vzadu zvalbená. Vstup v průčelí byl zakončen polokruhově, v pravé boční stěně bylo malé okno. Interiér byl zaklenut, uvnitř byl malý barokní oltářík, dřevořezba z 18. století. - Kaple byla nazývána Salerova kaple (Salerskapelle) nebo Reinwarthova kaple (Reinwarthskapelle). - Postupným chátráním ve 2. polovině 20. století zanikla a zůstalo po ní jen torzo obvodových zdí. - V roce 2015 byl na její připomínku vztyčen pomníček s křížkem. - Kaple je zakreslena již na mapě stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2471/2) patří Lesům ČR, s.p., druhý (pozemková parcela č. 2089/2) je v soukromém vlastnictví (Drahomíra Hokeová z Hroznětína).