← kostel Panny Marie (Jílové u Prahy) kaple (Jimlín) →
12084 kaple Olivetské hory

na návsi, vedle domu č.p. 13

středně velká, se sanktusníkem

Kaple stála na návsi vlevo od domu č.p. 13 za místem, kde je nyní plechová kůlna. - Obdélná kaple o rozměrech asi 4,2 x 3,1 metru s trojboce uzavřeným presbytářem a krytá valbovou střechou s hranolovou zvoničkou. Vstupní průčelí s mírně hrotitým vchodem a oknem bylo završeno trojúhelníkovým štítem. Vnitřní zařízení kaple tvořilo několik lidových soch z konce 18. století. - Na návsi původně stávala kaple Olivetské hory ze 17. století (stála na souřadnicích 50.254059, 12.786912). V roce 1894 však byla původní obecní kaple zbořena a na protější straně ulice postavena nová. Ta složila od počátku 60. let 20. století jako kurník pro slepice ze sousedního domu, zbořena byla v roce 1975 nebo 1976. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (stavební parcela č. 12) je v soukromém vlastnictví (Milena Kýčková z Jimlíkova a Lukáš Plachký z Jimlíkova), druhý (stavební parcela č. 29/1) je také v soukromém vlastnictví (Dalibor Herčík z Jimlíkova).