12101 kaple Nejsvětější Trojice

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

asi přelom 19. a 20. století
asi 60. léta 20. století
JJV od vsi, v lese (lokalita UTrojice)

se sanktusníkem

Kaple byla funkční přibližně do roku 1955, otevřená a upravená. Pak sloužila jako seník. Paradoxně byla v dobrém stavu, když na tomto území fungoval vojenský výcvikový prostor, protože se sem smělo pouze na povolení. Po otevření těchto míst postupně kapli zničili vandalové. - Zůstaly jen zbytky kamenné podezdívky, zejména na straně dál od cesty. - Kaple byla obdélná, s polovalbovou střechou a hranolovitým sanktusníkem s jehlanovitou špičkou. Střecha i sanktusník byly kryty šindelem. Uvnitř kaple byl dřevěný oltář a novodobé podobizny světců. - Umístění kaple: na konci Štědré před posledním domem zabočit doleva do lesa, pořád vzhůru po této cestě, až se napojí na panelovou silničku (je zde parkoviště); asi 50 m od parkoviště vpravo odbočuje z panelové silničky další panelová silnička ve směru původní cesty od Štědré, po ní asi 100 m do kopce ke křižovatce, zde odbočit doprava, po asi 15 m od křižovatky jsou při pravé straně cesty základy kaple. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do