← kaple (Černý Důl) kaplička (Černý Důl) →
12213 kaple sv. Kryštofa

(19. století), nová 2015 - 27.8.2016 (posvěcení)
počátkem 60. let 20. století
u boudy Slovanka, S od městyse

se santusníkem

Celá má novou šindelovou střechu. Zavřená, zařízená. kolem je nově uděláno odvodnění. - Původní kaple byla obdélná (cca 3 x 4 m), se sedlovou, vzadu zvalbenou střechou. Nad průčelím byl trojúhelníkový štít s nikou. Dveře v průčelí byly obdélné. - Původní kaple stála mezi boudou Slovanka a Bobí boudou (na souřadnicích 50.670144, 15.728450). - Na dobových fotografiích je zachycena mezi prvními stavbami už v 19. století. Stála ještě počátkem 60. let 20. století. - Jako i jinde stála zdejší kaple těsně u cesty na soukromém pozemku hospodářů z rodu Ettrichů, ale patřila všem. Proto ani neměla vlastní parcelní číslo, úmluva mezi sousedy byla víc než zápis katastrálního úřadu. - Se souhlasem správy KRNAP a úřadu městyse v Černém Dole nechal v roce 2015 kapli znovu postavit majitel boudy Slovanka Josef Matyáš na svém pozemku, 33 m severovýchodně od místa, kde stála původní kaple (toto místo je na cizím pozemku). - Nová kaple je zděná, obdélného tvaru (5 x 4 m), se sedlovou, vzadu zvalbenou, střechou a krytinou ze štípaného modřínového šindele. Na střechu byla umístěna zvonice pro zvon vyrobený přímo pro kapli u boudy Slovanka se zasvěcením sv. Kryštofovi (zasvěcení původní kaple se nepodařilo zjistit). Zvon je opatřen automatickým vyzváněním. Obnovitelé kaple se celou kapli i její interiér snažili vystavět v duchu starých kaplí, které v Krkonoších stojí. Kaple byla vystavěna na památku všem boudařům a horalům. - Nová kaple byla slavnostně posvěcena dne 27.8.2016. - Pozemek s kaplí patří firmě Bouda Slovanka, s.r.o. z Černého Dolu.