← zvonice (Třebenice) kaple (Třebětice) →
12216 kaple sv. Václava

asi polovina 18. století
JZ od vsi, u silnice

Pozdně barokní cihlová omítaná žlutě natřená stavba přibližně z poloviny 18. století u původní silnice do Hulína. Na přibližně půlkruhovém půdorysu s rovnou, ve středu konvexně vypnutou hmotou průčelí v celé výšce byla v ploše fasáda členěna oběžným přízemním soklem v průčelí s krajními přízedními pilastry vysokého řádu. Ve vrcholu nad oběžným úsekem bylo kladí a nad pravoúhlým vchodem byl vzedmut úsek, nesoucí profilovanou korunní římsu s volutovým štítem, který byl ve středu plochy prolomen mělkým výklenkem s odsazeným segmentovým záklenkem. Objekt byl kryt sedlovou střechou s valbou nad závěrem, krytou pálenou krytinou. Uvnitř byla socha sv. Václava. - Kaple stála po levé straně původní trasy silnice do Hulína mezi dvěma lípami. - Kaple byla evidována v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod rejstříkovým číslem 52228/7-6177, zapsána do státního seznamu byla na základě rozhodnutí Okresní školské komise Okresního národního výboru v Kroměříži ze dne 27.11.1963. Památková ochrana kaple byla zrušena přípisem Ministerstva kultury čj. 12093/83-VI/1 ze dne 19.8.1983 a kaple byla zbořena kvůli napřimování okolní silnice. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 417/19 a 417/5) patří Ředitelství silnic Zlínského kraje.