← kaplička (Dobrné) kostel sv. Matouše (Dobroměřice) →

v SV části vsi, u silnice do Nečich

Kaple byla postavena v roce 1822 na obecním pozemku nákladem zemřelého dobroměřického chalupníka Josefa Slavíka z č.p. 30. Protože nebyl vytvořen žádný fond na její udržování, na zásah lounského děkana Antonína Pankráce se zavázal k udržování kaple i za své potomky majitel domu č.p. 18, v jehož blízkosti kaple stála. - Kaple byla postavena z kamene, nad průčelím měla malý kříž a po jeho stranách dvě kamenné koule. Střecha byla krytá taškami. Uzavřena byla mřížkovanými dveřmi, uvnitř byl na čelní stěně obraz svaté Anny. - Socha sv. Václava, jež nyní stojí blízko místa zbořené kaple, sem byla přemístěna druhotně; původně stála uprostřed křižovatky u kostela. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Dobroměřice.