← kaple sv. Floriána (Drahanovice) kaple sv. Floriána (Drahkov) →

v polovině 18. století
blízko křižovatky

šestiboká, se sanktusníkem

Kaple byla postavena v polovině 18. století; na zvonu, který měl průměr 32 cm, byl letopočet 1765. Ve výklenku průčelí stála soška sv. Jana Nepomuckého. V roce 1884 byla opravena střecha se sanktusníkem. V době 1. světové války byl zrekvírován zvon. V roce 1921 byl pořízen zvon nový, který byl ale opět zrekvírován v době 2. světové války dne 9.4.1942. Zvon už se do kaple nikdy nevrátil. - Pokud býval zvon v kapli, obecní posel vyzváněl klekání. Zvonívala se také „hodinka“, k úmrtí a k pohřbům. - Kaple stávala těsně u silnice a i když měla časem již poškozené zdi, byla stále vzorně udržována. Zbořena byla dne 22.3.1967 kvůli rozšiřování silnice, když se dělaly odstavné pruhy. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Drahkov.

Zdroj: Jaroslava Bínová, Drahkov