← kostel Všech Svatých (Radovesice) kaple sv. Floriána (Radslavice) →

polovina 60. let 20. století
při cestě vedle mostu

se sanktusníkem

Kaple byla postavena v roce 1874 jako náhrada za zrušenou zámeckou kapli. - Byla to zděná, omítnutá, orientovaná stavba obdélníkového půdorysu. Kaple měla nad západním a východním průčelí trojúhelníkové štíty oddělené římsami, Střecha byla sedlová, krytá prejzy s plecham krytým sanktusníkem, zakončeným dvojitým kovovým ozdobným křížem. V západním štítu byl umístěn velký obraz Panny Marie sedící v zahradě a chovající Krista jako pachole v klíně. Podepsán Jožka Petrov, 1934. Uprostřed západního průčelí byl umístěn vchod; nahoře zaklenutý, s lehkými, dvoukřídlými dřevěnými, v horní polovině prolamovanými dveřmi. Strop uvnitř byl klenutý. Při stěně proti vchodu stál dřevěný oltářík. Na jeho tabernáklu byla umístěna asi 0,6 m vysoká dřevěná soška sv. Jana Nepomuckého. Po stranách tabernáklu byly umístěny dvě stejné, rovněž asi 0,6 m vysoké dřevěné sošky Panny Marie Lourdské. Na postranních stěnách byly rozvěšeny obrázky svatých. - V roce 1962 vyšla v tehdejším okresním listu "Kupředu" krátká zpráva s titulkem Už aby to bylo! Na fotografii je zvěčněna skupina „nejmladších občanů Radovesnic I, která nezná překážek“, opírají se do kapličky, a k fotografii je připojen text: "Celou silou se marně opírají do zbytků kapličky, překážejícího zdiva, nemajícího ani cenu cihel – bouračky. Snad to bude pobídkou otcům, aby krumpáčem a motykou se zbavili takovéto „okrasy“ obce, která vadí hlavně dopravě. Místní skupina ČSM by měla začít jako první, protože souhlas KNV ke zbourání již upadá v zapomenutí a rada MNV při kontrole usnesení na tento souhlas asi zapomněla. Obrázek kapličky bude po zbourání sloužit jako památka pro obecní kroniku.". - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 116/4) patří obci Radovesnice I, druhý (pozemková parcela č. 252/1) patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.

Zdroj: Mgr. Petra Hollerová, muzeum v Kolíně + www.cestyapamatky.cz