← kaple Božího Těla (Kutná Hora) kaplička (Kutná Hora) →

2. čtvrtina 18.století
na rohu Husovy a Kremnické ulice

Kaple byla zbytečně zbořena roku 1968 při stavbě silničního obchvatu centra města. - Byla vestavěna do zdi domu č.p. 18, uvnitř stála socha sv. Jana Nepomuckého; socha byla po demolici kaple přemístěna do vnitřního města. - Původně samostatná kaple stojící před někdejší Kouřimskou branou byla později pojata do přístavku domu č.p. 18. Šlo o zděnou omítanou stavbu přibližně půlkruhového půdorysu a s téměř půlkruhově zakončeným otvorem vpředu, s vlnovkovitě zakřiveným a půlválcovým prostorem s konchou, při jejíž patě obíhala plochá římsa. Průčelí bylo členěno dvěma pilastry na soklech, na jejichž dřík pod římsovou hlavicí byl přiložen páskový čabrakovitý ornament se střapcem. Pilastry nesly úseky kládí, jehož římsa byla součástí hlavní římsy průčelí. Otvor uprostřed, orámovaný již jen v horní polovině šambránou s lištou, přesahoval až do štítu. Uvnitř byl na profilovaném soklíku hranolový podstavec se střední částí vpředu předstupující, sevřenou ze stran volutovými křídly. V rytém rámci byl nápis SVATÝ (JENE NEPOMUCKÝ) ORODUJ ZA NÁS. Římsová krycí deska byla profilovaná, na ní stála v kontrapostu socha sv. Jana Nepomuckého z kutnohorského pískovce, vzhlížícího vzhůru, s hlavou pootočenou nad levou paží, na níž mu spočíval krucifix. V pravici u boku přidržoval biret. Kolem hlavy měl obroučku s pěti hvězdami. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná; její památková ochrana byla dodatečně zrušena Ministerstvem kultury ČSR až dne 1.1.1971. - Pozemek, na němž kaple stála, patří zpoloviny firmě Egus Invest, a.s. z Prahy a z poloviny šesti fyzickým osobám.