← kaple (Újezd) kaple sv. Anny (Újezd) →
12349 kaplička Panny Marie

na křižovatce

neobvyklá

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaplička je výklenková s dekorativním štítem, členěná pilastry. - Kaplička s obrazem Panny Marie byla zřízena kolem roku 1737 a postavil ji Matěj Šimák z č.p. 1, údajně jako poděkování za záchranu dítěte, před kterým se na tomto místě zastavil vůz se splašenými koňmi. - Původní kaplička byla v roce 1977 zbořena kvůli rozšiřování silnice; od roku 1972 se uvažovalo o přemístění kapličky s tím, že nově měla být postavena přes silnici na bývalé školní zahradě u domu č.p. 44; tehdejší Místní národní výbor to nakonec nedovolil. - Kaplička byla obcí Újezd u Přelouče obnovena v původní podobě na místě cca 44 m severozápadně od jejího původního stanoviště (původně stála na souřadnicích 50.101851, 15.494983). V roce 2021 byla nová kaplička posvěcena. - Původní kaplička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kapličkou patří obci Újezd u Přelouče.