12397 kaplička sv. Jana Evangelisty

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

v S části vsi, u fary

Kaplička byla postavena asi ve druhé polovině 19. století podle návrhu neznámého architekta při uličním průčelí budovy staré fary při pravé straně silnice stoupající ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie v severní části vsi. Někdy po dokončení stavby nové farní budovy v roce 1940 byla kaplička spolu se starou farou zbořena. - Kaplička byla menší hranolová zděná stavba na obdélném půdorysu krytá šindelovou sedlovou střechou. V průčelí kapličky byl situován obdélný, polokruhově zakončený výklenek uzavřený prosklenými dvířky v dřevěném rámu. Základnu kapličky tvořil mohutný sokl. Vnější stěny kapličky byly hladké, bez členění, završené jednoduchou vynesenou římsou pod střechou. Ve výklenku byla umístěna hodnotná nápadná renesanční dřevořezba sv. Jana Evangelisty z 16. století. Figurální plastika představovala sedícího světce na ostrově Patmos s rozevřenou knihou v ruce. - Kaplička byla těsně přistavěna k uličnímu severozápadnímu průčelí budovy fary nedaleko kostela Nanebevzetí Panny Marie v severní části vsi. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří obci Velichov.