← kaple (Raduň) kaple sv. Jana Nepomuckého (Radvanice) →

hřbitovní kaple (hrobka)
JZ od vsi, nad řekou Sázavou, naproti sklárně Kavalier

Byla to rodinná hrobka sklářské rodiny Kavalírů. Autorem hrobky byl akademický malíř a architekt Bedřich Wachsmann, bratr Kavalírova švagra MUDr. Jindřicha Waschmanna a prastrýc herce Jiřího Voskovce. - Hrobku nechal postavit Josef Kavalír (1831–1903), syn Františka a Antonie Kavalírových. Školní vzdělání získal v Praze a už v 18 letech začal pracovat v sázavské sklárně. Když jeho otec František Kavalír roku 1853 zemřel, ujal se Josef Kavalír, coby dvaadvacetiletý mladík, vedení sklárny v Sázavě. V této nelehké roli mu pomáhal o dva roky mladší bratr Eduard. Oba hoši tak společně řídili rodinnou firmu. V roce 1857 se Josef Kavalír oženil s dvacetiletou Karolínou Pivničkovou, dcerou ředitele šternberského panství v Zásmukách. Měli spolu děti Pavlu, Marii, Vladimíra (budoucí Josefův nástupce), Růženu a Eduarda. Zanedlouho po narození posledního dítěte Karolína Kavalírová roku 1871 zemřela na tuberkulózu. Manžel, Josef Kavalír, byl její smrtí hluboce zasažen. Dal na břehu řeky Sázavy naproti sklárně vystavět rodinnou hrobku, kam se od roku 1875 ukládaly tělesné pozůstatky příslušníků roku Kavalírů. Tato hrobka byla v v roce 1981 zbořena a ostatky rodiny Kavalírů byly uloženy do nové hrobky zřízené na sázavském hřbitově u kaple sv. Anny. - Pozemek, na němž hrobka stála, patří Církvi adventistů sedmého dne.