12522 bývalá Loretánská kaple (kostel Panny Marie Loretánské)

na S straně Žižkova náměstí (u městské hradby)

velká

Stála na severní straně Žižkova náměstí před pivovarem, který ji vlastnil a dlouhá léta usiloval o její demolici. - V roce 1707 odkázal žatecký radní a lékárník Johann Clemens Calderar ve své závěti peníze na stavbu loretánské kaple. V letech 1713 – 1715 stavbu realizovala jeho vdova, která si vybrala tehdy opuštěné místo nedaleko někdejšího hradu. Loreta byla postavena podle projektu Martina Loschyho. 24.5.1713 byl položen základní kámen a v roce 1715 byla dokončená stavba vysvěcena. Náklady na stavbu dosáhly 1641 zl a 45 kr. - Roku 1738 poškodil kapli požár, v krátké době však byla opravena a v roce 1744 bylo na průčelí osazeno osm soch andělů od Johanna Karla Vettera. - V roce 1786 byla zrušena v rámci reforem Josefa II., v roce 1791 byla prodána a změněna v sýpku, později přestavěna na obytný dům čp. 80. Po polovině 19. století byla ještě stavebně upravována a k původní kapli byla připojena dvě boční křídla. - Loreta byla zbořena koncem roku 1945. Přispělo k tomu i to, že stála před pivovarem (založen 1801), který přivítal, že na něj po jejím zboření bylo lépe vidět. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 6762/7 a 6762/8) patří firmě Žatecký pivovar, s.r.o. ze Žatce.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech