← hradní kostel sv. Prokopa (Nové Strakonice) kaple sv. Jana Nepomuckého (Nové Strakonice) →
12525 kaple Povýšení sv. Kříže

koncem 18. století
na vrchu Kalvárie, JZ od hradu

Vršek zvaný Kalvárie se nachází jihozápadně od strakonického hradu. Na jeho temeni stávala starobylá původně gotická kaple Povýšení svatého Kříže. V okolí kaple se rozprostíral hřbitov, na kterém měl být podle lidové pověsti pochován legendární Švanda dudák. Za vlády Josefa II. byla v roce 1781 kaple zrušena a o několik let později stržena. Její inventář je rozptýlen do kaplí a kostelů v okolí. Dnes je toto pamětihodné místo, zvýrazněné skupinou lip, součástí kynologického cvičiště. Po zrušení kaple zanikl i hřbitov. Charakter celé lokality ovlivnila stavba železnice na Plzeň v roce 1869. V 18. století byly postaveny v těchto místech pilířkové kapličky křížové cesty s obrazy strakonického malíře Antonína Zellerina. Tato křížová cesta byla postupně zrušena. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Petr Havránek z Prahy).

Zdroj: Václav Blahout

• Václav Blahout napsal 19.09.2011 09:27

Vršík zvaný Kalvárie se nachází jihozápadně od strakonického hradu. Na jeho temeni stávala starobylá původně gotická kaple Povýšení svatého Kříže. V okolí kaple se rozprostíral hřibov, na kterém má být podle lidové pověsti pochován legendární Švanda dudák. Za vlády Josefa II. byla v roce 1781 kaple zrušena a o několik let později stržena. Její inventář je rozptýlen do kaplí a kostelů v okolí. Dnes je toto pamětihodné místo, zvýrazněné skupinou lip, součástí kynelogického cvičiště. Po zrušení kaple zanikl i hřbitov. Charakter celé lokality ovlivnila stavba železnice na Plzeň v roce 1869. V 18. století byly postaveny v těchto místech pilířkové kapličky křížové cesty s obrazy strakonického malíře Antonína Zellerina. Tato křížová cesta byla postupně zrušena. ZDROJ: http://www.strakonice.eu/content/kalvarie