12665 kaple sv. Jana

70. léta 20. století
v Z části Svárovské ulice

Hranolová zděná omítaná kaple se sedlovou střechou. Obíhal ji nízký sokl a završovala sedlová střecha pokrytá naposled břidlicí, vytvářející na čelní straně trojúhelný tympanon s drobnou, půlkruhově ukončenou nikou, rámovaný fabionovou římsou. Fasády zdobily ploché lizénové rámce nesoucí korunní fabionovou římsu. V čelní fasádě se otvíral obdélný vstup uzavřený dřevěnými dveřmi s otvorem v horní části krytým vyřezávanou mříží. Vstup doprovázely po stranách dvě niky, stejné jako v tympanonu. Kaple byla bez oken. - Kaple byla postavena v roce 1722 katem Johannem Friedrichem Woßelem a jeho první ženou Susannou. Proto byla též nazývána Katovská kaple. - V kapli byla soška sv. Jana a nedaleký plácek se proto jmenoval Johannesplatz. - V roce 1751 byla obnovena posledním českolipským katem Franzem Friedrichem Nesselem a jeho ženou Veronikou. V roce 1926 byla kaple posunuta cca o 10 m jihovýchodním směrem na kraj ulice (původně stála na souřadnicích 50.677852, 14.538287). - Kaple byla zbořena v 70. letech 20. století při stavbě panelového sídliště. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 4696/1) je v soukromém vlastnictví (desítky spoluvlastníků), druhý (pozemková parcela č. 4673/1) patří městu Česká Lípa.

Zdroj: Jiří Kratochvíl