← kaple Panny Marie (Rankovice) kaple (Rapotice) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
S od centra vsi

Ves jako jediná na Libavsku neměla kostel ani kapli - jen dřevěnou zvoničku. Jejím postavením Ranošov vyhověl nařízení císaře Josefa II. ze dne 24.1.1787, aby ve vsích, ve kterých nebylo kostela ani kaple se zvonem, zřídili zvoničku, ze které by se zvonilo na poplach za každého nebezpečí. Pokud se dá rozpoznat typ ranošovské zvoničky z velmi špatně čitelné fotografie, měla nad čtvercovou dřevěnou komůrkou stanovou střechu krytou pravděpodobně šindelem. Z vrcholu střechy vystupoval trám zpevněný dvěma bočními, které tvořily rozsochu, v jejíž horní části na příčném trámku byl zavěšen malý zvonek krytý jehlancovou šindelovou stříškou. Spodní pevná konstrukce byla ukryta v komůrce. Zvonička byla obehnaná nízkým tyčkovým plotem, u kterého byla vysazena jabloň, chránící stavbu proti větru. Protože jabloň byla nízká, netlumila zvuk zvonu. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Kozlov. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž zvonička stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Libavá a stal se součástí nově vzniklé obce Kozlov. - Ves Ranošov je zcela zbořena, zůstala jen budova bývalé hájovny. Zůstal také památník padlým v centru vsi. Pozemky v místě vsi jsou rekultivovány na pastviny.

Zdroj: Jana Krejčová - časopis POODŘÍ č. 2/2013

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 10:16

Kronika Libavska, J.Machala: Po r. 1447 nese obec několik názvů - Velká Řika, Řika, Novosady, Malé Prusinovice a Nové Prusinovice. Ranošov, jako jediný ze zdejších obcí, neměl kapli ani hřbitov. Obec zanikla v r.1947.