12691 kaple zvaná Höpperbirlova

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

J od kostela, v lesíku

Zůstalo jen hranaté obvodové zdivo, jedna stěna dlouhá 2,15 m je zachována do výše cca 0,3 - 0,8 m. Kolem jsou zarostlé trosky. - Kaple, nazývaná Höpperbirlova kaple (Höpperbirl-Kapelle), stávala v lesíku zvaném dříve Hanslerwäldchen ve stráni nad novým rybníkem nedaleko bývalé cesty do Žalmanova. Polnostem, ležícím již v katastru Žalmanova, se dříve říkalo Drey Kapellen (Tři kaple), jelikož zde stávaly ještě další dvě drobné sakrální stavby, kaple Panny Marie a další tzv. Malá kaple. - Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Někdy po začlenění vsi Činova do nově vzniklého vojenského újezdu v roce 1953 a její následné demolici byla nakonec kaple silně poškozena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála (pozemková parcela č. 423 v k.ú. Doupovské Hradiště), patří Vojenským lesům a statkům, s.p. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž kaple stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí nově vzniklé obce Doupovské Hradiště.