← kaple (Most) kaple sv. Vavřince (Most) →
12768 kaple Ecce homo

20. léta 20. století
na nároží Tylovy a Chomutovské silnice, před bývalou Jezerní branou

Barokní kaple nepravidelného půdorysu, nároží měla zdobena pilastry. Průčelí nad pravoúhlým portálem završovala štítová nástavba s volutami a kartuší s reliéfem kříže. Štít ukončovala segmentová profilová římsa. Nároží hlavní římsy zdobily koule. - Kaple byla přistavěna k domu č.p. 323 na Jezerním (See) předměstí. - Kapli nechal postavit Christof Josef Astmann u svého domu. - Kaple byla zbořena počátkem 20. let 20. století při přestavbě domu čp. 323 na nárožní dům. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Palivový kombinát Ústí, s.p. z Hrbovic.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - muzeum Most + Marcela Čermáková

• Marcela Čermáková napsal 08.09.2015 15:08

toto je ta kaple Ecce homo. - citace z knihy Most v datech (do r. 1800) . - roku 1741 Christof Josef Astmann postaví ve svém domě v Jezerní uličce kapli Ecce homo Byla to jediná kaple přistavěná k domu. Později je kaple zbořena, ustupuje - kvůli rozšíření komunikace - silnice. Poblíž na Jezerní stojící v parčíku sousoší sv. Jana Nepomuckého (dnes je u přesunutého KNPM) tak prosím ten dubl odstraňte pod číslem 12847. V mailu máte i mapku jako důkaz kde je vidno půdorys kaple u domu