← kaple Ecce homo (Most) kaplička (Most) →
12769 kaple sv. Vavřince

hřbitovní kaple (kostel)
JV od piaristické koleje

s věží

Kapli vystavěl v roce 1731 mostecký stavitel Štefan Walter za mosteckými hradbami (v místě pozdějších Fučíkových sadů). Obklopoval ji hřbitov, který sahal až k bývalému piaristickému gymnáziu. Kaple byla vysvěcena dne 9.8.1731. Vážně poškozena byla při velkém požáru města v roce 1733. - Barokní kaple obdélného půdorysu měla mohutnou věž vystupující z průčelí. Byla završena trojúhelným štítem se sedlovou střechou. Nároží stavby byla zdůrazněna pilastry, okna byla segmentově ukončena, v průčelí věže se nacházel pravoúhlý portál. - Kaple byla zbořena současně s městskými hradbami v roce 1881. Hřbitov byl zrušen a na místě areálu byly vybudovány sady s pomníkem císaře Josefa II. - Dnes je na místě kaple rekultivovaná plocha mezi dopravním koridorem Most – Litvínov a jezerem Most. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 142/53 a 142/56) patří městu Most.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - Oblastní muzeum Most