← boží muka (Havlíčkův Brod) kaple (Havlíčkův Brod) →

v 19. století
SV od města, pod vrchem Kalvárie SV, JJZ od Pabouskova statku

se sanktusníkem

Zůstala jen dvojice lip, za nimiž kaple stála. - Kaple byla postavena v průběhu 19. století (po roce 1838) asi 100 m východně od vrcholku Kalvárie. Byla to šestiboká centrální stavba s představěnou předsíní, postavená podle návrhu Tomáše Schoppera. Kaple měla trojúhelníková okna. Střecha kaple byla krytá šindelem, na jejím vrcholku byl sanktusník. - Kaple zřejmě neměla přímou souvislost s křížovou cestou z let 1719 - 1720 jdoucí od kostela Největější Trojice na vrchol Kalvárie, protože tato křížová cesta byla již před rokem 1838 značně zkrácena a kaple pod vrcholem Kalvárie byla postavena až po roce 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Zdeňka Lánová z Havlíčkova Brodu, Ing. Jaroslav Schubert z Březové a Věra Schubertová z Březové).