← kaple (Nové Město na Moravě) kaplička (Nové Oldřůvky) →
12887 kaple sv. Šebestiána

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

se sanktusníkem

Téměř zbořena; zůstalo jen podkovovité obvodové zdivo (5,8 x 8,8 m), v jednom místě do výšky cca 0,8 m, jinak do 0,4 - 0,6 m po celém obvodu. Kolem dosti trosek cihel a kamenů, jsou zde rozházeny břidlicové destičky ze střechy a pohozen plech ze sanktusníku, jsou zde i žluté dlaždice s červenými rohy, jimiž byla kaple vydlážděna. Na pravou zadní část kaple spadl suchý strom, který stál za ní. - Kaple stojí za dvěma velkými lípami. - Velká pseudobarokní mešní kaple postavená roku 1890 na místě starší menší dřevěné kaple zbořené téhož roku. - Kaple byla jednolodní, obdélná, s odsazeným a trojboce uzavřeným presbytářem. Vchod z průčelí, nad ním trojúhelníkový štít. Na bocích lodi po dvou oknech, na bocích presbytáře po jednom okně. Střecha sedlová, nad presbytářem zvonička s cibulovitou věžičkou. Loď kryta břidlicí a věžička plechem. Uvnitř byla hlavní ozdobou Pieta vytvořená místním rodákem Antonem Wallerem (později žil v Düsseldorfu). - Kaple stála za dvěma velkými lípami pod novou silničkou (původní cesta kolem kaple vedla níže ve svahu). - Pozemek s torzem kaple patří obci Stará Voda. - Ves Nové Mohelno byla zcela zbořena mezi červnem 1948 a květnem 1949, pozemky jsou zemědělsky využívány, jen malá část je zarostlá náletovými dřevinami.