← kostel Panny Marie Pomocné (Nová Ves nad Nisou) kaple sv. Antonína Paduánského (Nová Ves nad Odrou) →

990078, 929930, 920673
1945–1989
u Novoveského mlýna ZJZ od vsi v údolí Odry

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo jen podkovovité obvodové zdivo (cca 3 x 3,7 m) do původní výše (cca 1,8 m vpředu, 2,2 m vzadu; stojí ve svahu), jen vzadu uprostřed sníženo o cca 0,7 m a zčásti pobořen je pravý přední roh. - Koruna zdiva je očištěna a je zakryta plastovou fólií. Fasáda je zničená. Bez dveří. Odstraněny jsou trosky zdiva z interiéru. - U mlýna Franze Rössnera (Rössnermühle) č.p. 35 v údolí Odry stála kaple, připomínaná již na konci 16. století. Do kaple se vstupovalo z průčelí, sedlová střecha byla pokryta břidlicí, ve štítu byl kovový křížek. Štít byl laťový, uprostřed v rámu za sklem byl vložen blíže neurčený obrázek. - Pozemek s kaplí patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Velké trosky jsou zachovány i ze sousedního mlýna.

Zdroj: Jana Krejčová - časopis POODŘÍ č. 3/2012