← Svatohorská kaplička (Dřevčice) kaple sv. Jana Křtitele (Dřínek) →

Z od vsi, u silnice do Kralovic

Má novou střechu. Má nová okna a dveře. Zavřená, prázdná, má nový strop. Odstraněny jsou okolní křoviny. - Kaple byla postavena na místě, kde původně, přibližně od roku 1894, stála socha Panny Marie Lourdské na kamenném sloupku. Tu nechali postavit manželé Marie a Josef Sinkulovi po smrti svého jediného syna Václava. Ovdovělá Marie Sinkulová se později provdala za Václava Krofta a manželé Kroftovi pak v letech 1913 - 1914 nechali postavit na místě sochy kapli, do níž byla socha Panny Marie Lourdské umístěna a dne 24.5.1914 byla kaple slavnostně posvěcena. - Pozemek s kaplí patří městu Kožlany; opravu kaple provedli svépomocí občané Dřevce za finančního přispění města Kožlany a Plzeňského kraje.